Republika Slovenija
Občina Celje
Občina Dobrna
Občina Štore
Občina Vojnik

Občinske volitve Natisni

21. junij 2010 ob 14:48
Področje: Razno  |  Ureja: Mestna občina Celje


Spoštovani!

Zanima me, ali je že znan točen datum volitev za župane in občinske svetnike?

Lep pozdrav.


Odgovori (1)

22. junij 2010 ob 12:01

Točen datum volitev županov in občinskih svetnikov bo znan, ko jih bo razpisal predsednik Državnega zbora Republike Slovenije.

Redne volitve v občinske svete se opravijo najprej dva meseca in najpozneje zadnjo nedeljo ali drug dela prost dan pred potekom štirih let od prejšnjih rednih volitev v občinske svete. Zadnje volitve v občinske svete so bile 22. oktobra 2006.

Glede razpisa volitev pa veljajo naslednje določbe Zakona o lokalnih volitvah:

Redne volitve v občinske svete se razpišejo najprej 135 dni pred potekom štirih let od prejšnjih rednih volitev v občinske svete. Od dneva razpisa volitev do dneva glasovanja ne sme preteči več kot 90 in ne manj kot 60 dni.

Upoštevajoč gornje navedbe zakonskih določb je mogoče pričakovati, da bodo lokalne volitve 2010 nekje v sredini oktobra, verjetno 10. oktobra ali 17. oktobra, glede na dejstvo, da se mora drugi (morebitni) krog volitev za župana opraviti najkasneje 21 dni po prvem krogu  volitev. Vmes je nedelja, 31. oktober, ko je državni praznik – Dan reformacije, naslednji dan pa Dan spomina na mrtve. Najbrž drugega kroga volitev ne bodo načrtovali na praznični dan.

To so seveda ugibanja, natančen datum volitev pa bo znan po razpisu volitev.