Skoči do osrednje vsebine
Republika Slovenija
Občina Celje
Občina Dobrna
Občina Štore
Občina Vojnik

Poroka s tujcem Natisni

15. marec 2023 ob 16:57


Spoštovani,

Želim se poročiti s partnerko, ki prihaja iz Srbije. Zanima me, katere dokumente ona za potrebuje za poroko, in ali ima Slovenija podpisan bilateralni sporazum s Srbijo o vzajemnem priznavanju listin brez overitev?
Zanima me tudi, če je v tem primeru nujno dokumente prevesti?

Partnerka v Sloveniji prebiva že 6 let, in ima dovoljenje za začasno bivanje. Po kakšnem času po poroki lahko zaprosi za dovoljenje za stalno bivanje in pod katerim pogoji se to lahko izda?


Odgovori (1)

15. marec 2023 ob 17:51

Spoštovani,

vaša partnerka iz Srbije mora dostaviti mednarodni rojstni list in potrdilo o samskem stanu, ki ne rabita biti overjena. Potrdilo o samskem stanu mora biti v latinici in ni nujno, da je prevedeno. 

Dovoljenje za stalno prebivanje se izda družinskemu članu, ki ni državljan EU, če v RS zakonito prebiva 5 let in če ne obstaja utemeljen sum, da bi njegovo prebivanje v RS pomenilo nevarnost za javni red in mir ali varnost države. Družinskemu članu slovenskega državljana se lahko izda dovoljenje za stalno prebivanje po dveh letih neprekinjenega zakonitega prebivanja v RS. Kakšni so pogoji za izdajo dovoljenja za prebivanje pa je odvisno od tega, iz katerega razloga zaprosi za izdajo dovoljenja. V vsakem primeru mora predložiti veljavni potni list, če bo zaposlena, dokazilo o zaposlitvi in veljavno delovno dovoljenje, če nima prostega dostopa na trg dela, če gre za dovoljenje iz razloga združitve družine pa dokazilo o zagotovljenih sredstvih za preživljanje, ustrezno zdravstveno zavarovanje, ugotavlja pa se ali ni bila zakonska zveza sklenjena z namenom pridobitve dovoljenja za prebivanje, in ali ne obstajajo drugi razlogi za zavrnitev izdaje dovoljenja.