Skoči do osrednje vsebine
Republika Slovenija
Občina Celje
Občina Dobrna
Občina Štore
Občina Vojnik

rojstni list (rojena sem v Celju in sedaj imam nizozemsko drzavljanstvo Natisni

12. februar 2020 ob 18:02


Spostovani,
da bi bilo moje vprasanje bolj jasno, moram najprej razloziti za kaj se gre.
Rodila sam se 31-07-1953 v Celju. V Beogradu sam zivela do leta 1980.Istega leta sam se porocila z tujim drzavljanom-Nizozemcem- in takrat dobila nizozemsko drzavljanstvo. Nikoli nisem vlozila prosnjo za srbsko ali Slovensko drzavljanstvo po raspadu ex Jugoslavije. Moj moz je umrl pred petimi leti.
Moj bodoci moz je tudi Nizozemec. Zeliva se porociti 17. oktobra tega leta v Beogradu. Za poroko potrebujem izpisek iz maticne knjige rojenih. Maticar v Beogradu (opcina Stari Grad) me je obvestil da potrebujem tudi potrdilo mestne opcine Celje da sem v svobodnom zakonskem statusu (stanju). In ce je tako katere dokumente potrebujem za to? To mi se zdi cudno zato kar isto potrdilo moram dobiti tukaj na Nizozemskom. Ali lahko rojsnti list dobim digitalno?

Vnaprej hvala in lepo pozdravljeni,

Vida Brand-Vladisavljevic


Odgovori (1)

14. februar 2020 ob 10:00

Posameznik lahko zaprosi za izdajo izpiska na upravni enoti (Oddelek za matične zadeve) osebno ali preko portala e-uprava s kvalificiranim digitalnim potrdilom. Če posameznik zaprosi za izpisek osebno na upravni enoti mora priložiti veljaven osebni dokument, na podlagi katerega uradna oseba preveri njegovo identiteto.

V primeru e-vloge za izdajo izpiska pa mora posameznik po elektronski poti poslati elektronsko podpisano in izpolnjeno vlogo za izdajo izpiska iz matičnega registra. Upravna enota preveri identiteto posameznika na podlagi uradnih evidenc in veljavnost elektronskega podpisa. Upravna enota izdani izpisek prosilcu pošlje po pošti.

Če prosilec ni slovenski državljan, pa je rojen v Sloveniji , pridobi izpisek iz matičnega registra o rojstvu na pristojni Upravni enoti, kjer je rojen.

Izpisek iz matičnega registra o rojstvu se izda na predtiskanem in zaščitenem obrazcu za notranji promet ali na mednarodnem obrazcu po Pariški ali Dunajski konvenciji.

Potrdilo o samskem stanu  pa pridobite v državi , katere državljanka ste.