Republika Slovenija
Občina Celje
Občina Dobrna
Občina Štore
Občina Vojnik

Brezplačni wi-fi v Celju Natisni

16. januar 2018 ob 15:34
Področje: Razno  |  Ureja: Mestna občina Celje


Pozdravljeni!
kdaj lahko v Celju pričakujemo brezplačni wi-fi?

Hvala!


Odgovori (1)

17. januar 2018 ob 11:32

Mestna občina Celje si že nekaj časa prizadeva za ureditev brezplačnega brezžičnega dostopa do spleta na področju starega mestnega jedra Celja. Ocenjujemo, da bi takšna storitev prinesla številne pozitivne učinke: pripomogla bi k oživitvi starega mestnega jedra, okrepila turistično ponudbo, spodbudila poslovni razvoj, omogočila številne sodobne storitve s področja ti. pametnih mest in nenazadnje dvignila ugled Celja in Mestne občine Celje.

 

Na področju starega mestnega jedra že nekaj let deluje brezžično omrežje za dostop do spleta z imenom »WifiCeljeTest«. Strokovne službe Mestne občine Celje so opravile oceno omenjenega omrežja in ugotovile, da ni primerno za doseganje uvodoma omenjenih namer. Poglavitni razlog za to je tehnološka zastarelost omrežja, saj temelji na napravah iz leta 2006. Dotične ne omogočajo nivoja zanesljivosti in storitev, ki jih pričakuje sodobna, tehnološko ozaveščena javnost.

 

Strokovne službe Mestne občine Celje tako iščejo druge možnosti za zagotavljanje brezplačnega brezžičnega dostopa do spleta. Izkazalo se je, da gre za izjemno zahteven projekt, tako s tehnološkega kot finančnega vidika. Izkušnje drugih občin kažejo, da stroški realizacije najpogosteje močno presegajo prvotne načrte. Strokovne službe preučujejo več možnih rešitev in poskušajo najti takšno, ki bi kar najbolje ujela ravnovesje med nivojem ponujenih storitev, zmogljivostjo infrastrukture, odgovornostjo mestne uprave do prebivalcev in obiskovalcev mesta, ter seveda stroški projekta.

 Lep pozdrav.