Republika Slovenija
Občina Celje
Občina Dobrna
Občina Štore
Občina Vojnik

Vpis rojstva Natisni

12. februar 2016 ob 09:28


Pozdravljeni,

S partnerjem sva pred kratkim postala starsa. Vsi trije trenutno zivimo v tujini (VB, London).Rada bi uredila slovenske osebne dokumente za najino hcer. Ima britanski rojstni list in potrdilo o rojstvu. Partner se cez 2 tedna vraca v Slovenijo kjer zeli dokumentacijo urediti osebno. Kaj vse potrebujeva da najin otrok pridobi slovensko drzavljanstvo? Oba s partnerjem sva slovenska drzavljana.

Hvala za pomoc!


Odgovori (1)

15. februar 2016 ob 13:07

Spoštovani,

če sta oba starša slovenska državljana, je otrok državljan R Slovenije od rojstva - po rodu. Otroka je potrebno vpisati v evidence v RS, zato je potrebno predložiti orig. izpisek iz rojstne matične knjige (rojstni list). Velika Britanija je podpisnica Haaške konvencije, zato mora biti rojstni list overjen s pečatom Apostille. Predvidevamo, da sta starša sklenila zakonsko zvezo pred rojstvom otroka.

V kolikor pa zakonska zveza ni bila sklenjena pred rojstvom otroka, pa vaš partner vpisov in dokumentov sam ne bo mogel urediti. V tem primeru vam svetujemo, da se obrnete na Veleposlaništvo RS v Londonu, 17 Dartmouth St, London SW1H 9BL, Združeno kraljestvo.

Lep pozdrav,

Bojana Frim

Vodja Oddelka za upravne

notranje zadeve