Skoči do osrednje vsebine
Republika Slovenija
Občina Celje
Občina Dobrna
Občina Štore
Občina Vojnik

Rojstni list Natisni

02. februar 2016 ob 09:52


Pozdravljeni

Zanima me postopek pridobitve rojstnega lista, saj se je prejšni izgubil.

Hvala za Vaš odgovor

Lep Pozdrav


Odgovori (1)

02. februar 2016 ob 13:55

Spoštovani,

posameznik lahko zaprosi za izdajo izpiska iz matične knjige na upravni enoti (Oddelek za matične zadeve) osebno ali preko portala e-uprava s kvalificiranim digitalnim potrdilom. Če posameznik zaprosi za izpisek osebno na upravni enoti mora priložiti veljaven osebni dokument, na podlagi katerega uradna oseba preveri njegovo identiteto, in overjeno pisno privolitev osebe, na katero se vpis nanaša, če zahteva izpisek za drugo osebo. Pisne privolitve ne potrebuje, če vloži vlogo za mladoletno osebo kot zakoniti zastopnik.
V primeru e-vloge za izdajo izpiska pa mora posameznik po elektronski poti poslati elektronsko podpisano in izpolnjeno vlogo za izdajo izpiska iz matičnega registra o rojstvu in overjeno skenirano pisno privolitev osebe, na katero se vpis nanaša, če zahteva izpisek za drugo osebo. Upravna enota preveri identiteto posameznika na podlagi uradnih evidenc in veljavnost elektronskega podpisa. Upravna enota izdani izpisek prosilcu pošlje po pošti.

Krajevne pristojnosti ni, zato lahko za izpisek zaprosite na katerikoli upravni enoti.

Izpisek iz matičnega registra o rojstvu se izda na predtiskanem in zaščitenem obrazcu za notranji promet ali na mednarodnem obrazcu po Pariški ali Dunajski konvenciji.

Lep pozdrav,

Bojana Frim

Vodja Oddelka za upravne notranje zadeve