Republika Slovenija
Občina Celje
Občina Dobrna
Občina Štore
Občina Vojnik

Lajanje psov Natisni

09. avgust 2010 ob 09:19
Področje: Javni red in mir  |  Ureja: Mestna občina Celje


Pozdravljeni.
Ne vem če sem se pravilno obrnila, vendar me zanima, ali ima občina Celje sprejet kakšen odlog(zakon) kjer lahko kaznuje ljudi, ki imajo pse v urbanem naselju(bloku) in ti psi lajajo neprestano (ponoči, podnevi)Lastinika namreč ni veliko doma, pes pa je prepuščen samemu sebi. Na forumu sem opazila, da praktično v naši državi ne moreš kaznovati te neodgovorne ljudi, imajo pa nekatere občine in med njimi je tudi Štorovska, ki so sprejeli odlog in mislim, da je tam verjetno predpisana kazen za takšne, ki ne znajo poskrbeti za svoje ljubljenčke.
Resnično se lajk na tem področju a eno leto je bilo dovlj poslušanja in neprespanih noči.
Za kakšnikoli odgovor se vam najlepše zahvaljujem, v upanju da boste našli kakšno rešitev.

Hvala, lep dan

Petra


Odgovori (1)

16. avgust 2010 ob 14:58

Mestna občina Celje nima sprejetega odloka, ki bi vseboval sankcije oziroma denarne globe za te vrste kršitev, kot jih navajate v svojem vprašanju.

V zvezi s problemom, ki ga navajate  veljavni predpisi s področja zaščite žival, ne dajejo pravne podlage, da bi se ukrepalo zoper lastnika psa. Zakon o zaščiti živali  nalaga skrbniku živali samo, da mora z ustrezno vzgojo oziroma drugimi ukrepi zagotoviti, da žival ni nevarna okolici in da mora skrbnik psa na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo  tako, da je pes na povodcu. Nadzor nad določbami zakona o zaščiti živali izvaja Veterinarska inšpekcija. Lahko se za možnost ukrepanja obrnete tudi na to institucijo.

Druga možnost je da poskusite s prijavo na policijo. V  Zakonu o varstvu javnega reda in miru (Uradni list RS, št. 70/06) je v 8. členu določeno, da  kdor na nedovoljen način med 22.00 in 6.00 uro moti mir ali počitek ljudi s hrupom in ne gre za nujne interventne-vzdrževalne posege, se kaznuje z globo. Za nadzor nad izvajanjem tega zakona in tega člena  je pristojna policija.

Tretja možnost je , da se obrnete na Društvo za zaščito živali Veles Celje (kontaktna oseba: Dušan Vengust  041 610 – 409, e- pošta: dzzz.veles@email.si)  ali Društvo proti mučenju živali Celje, ki ima sedež v Gosposki ulici 6, Celje, (kontaktna oseba: Irena Volgemut, telefon: 03 541 33 58 ali mobitel: 040/792 865). Po nam dostopnih informacijah je zlasti Društvo za zaščito živali Veles Celje bilo uspešno pri odpravi problema kot je vaš.